FAQ
Mennyi alkohol van a borokban?
A alkohol tartalom minden termék leírásában szerepel, vagy közvetlenül a szövegben, vagy az „További információk” szekcióban. Ezt az információt a palackokon is megtalálhatja. Általában 12%-os alkohol körül van.
Tartalmaznak a borok cukrot?
Majdnem minden gyümölcs tartalmaz cukrot. A borainkban csak maradék cukor található. Az erjedés után nem adunk hozzá több cukrot. Azonban mindig függ a gyümölcs típusától. Például a körték fruktózban gazdagok és elég édesek, így a körtéből készült borunkat nem szükséges édesíteni semmilyen gyártási fázisban. Ezzel szemben a cseresznye savanyú, így annak érdekében, hogy a bor ne legyen túl savanyú, szükséges édesíteni. A fehér cukor a mi ellenségünk! Ha édesíteni kell, akkor csak friss körte- vagy szőlőlevet használunk, amelyet gyümölcskaramelekké főzünk le. Ez a karamell, amely már nem tartalmaz káros szacharózt, az összetevők finom édesítésére kerül felhasználásra.
Mi a helyzet a szulfátokkal? Tartalmaznak a borok szulfátokat?
Boraink többsége egyáltalán nem tartalmaz szulfátokat. Egyes esetekben azonban a szulfátok jelenléte elkerülhetetlen, de garantálhatjuk, hogy ez valóban csak egy szemnyi homok (konkrétan 0,3 gramm). Sajnos a gyümölcsborok gyártása során nem kerülhetjük el teljesen a szulfátokat, még akkor sem, ha szeretnénk. Egyes gyümölcsök, mint például a fekete ribizli, természetes módon kis mennyiségű kén-dioxidot termelnek az erjedés során.
Okoznak fejfájást a borok?
A jogszabályok érzékenyek az ilyen kérdésekkel kapcsolatban, így nem tudunk sokat kommentálni. De fogalmazzunk úgy, hogy ha egy órán belül egy egész üveget megiszol, különösen üres gyomorral és egyedül, akkor valószínűleg tudod, mire számíthatsz. Ugyanúgy, mint bármely más alkohol. Azt javasoljuk, hogy olvasd el vásárlóink véleményeit, hogy képet kapj.
Honnan szerzik be a gyümölcsöt?
Szigorúak vagyunk a gyümölcs minőségével, és személyesen ellenőrizzük azt a beszállítóinkkal. A fagyasztott gyümölcsök nem engedélyezettek. Ezek gyakran kellemetlenül savanyúak, és cukorral kell őket édesíteni, amit mi nem akarunk. Elsődleges célunk a cseh és szlovák gazdálkodóktól való beszerzés. Ha nincs elég gyümölcs vagy nem találunk megfelelő minőségűt, akkor kivételes esetekben külföldön is keresünk – például a Marango borhoz a Kanári-szigetekről vásárolunk mangót, és garantálhatjuk, hogy Európában nincs jobb mangó.
Hogyan tároljam helyesen a bort?
A hűvös és sötét helyek ideálisak – akárcsak a klasszikus szőlőborok esetében. Fogyasztás előtt pár órára tedd be a palackot a hűtőbe, különösen a fehér borokat (pl. Beziňák) és a rosé borokat (pl. Jahoďák). Az áfonyás vagy feketeribizlis borokat hűtés nélkül is lehet fogyasztani, akárcsak a sima vörös borokat.
Mi a borok szavatossága?
- A poharas borok alkalmasak érlelésre, évtizedekig is eltarthatnak. Azonban felbontás után a bort hűtőben tárold és egy héten belül fogyaszd el. Nem romlik meg, de az íze már nem lesz ugyanaz.
- Mi 2 hónap szavatosságot garantálunk a PET-palackos borokra a kézbesítés dátumától számítva. Ne aggódj, számítunk néhány napnyi szállítási időre. Magas minőségű PET-palackokat használunk, amelyek nem oldódnak fel az alkoholban. Ha már felbontottad a palackot, javasoljuk, hogy fújd ki a levegőt a lezárás előtt.
- A bag-in-box borok szavatossága a kézbesítés dátumától számítva legfeljebb 6 hónap. A hűtőben, a felbontás után 45 napig megőrzi minőségét. A tasak megakadályozza az oxidációt még a felbontás után is, így nem kerül levegő a borba.
Elérhetők a borok egész évben?
Bőséges készlettel rendelkezünk. Évente október és november környékén dolgozzuk fel a borokat. Néhány különleges bor (szulfátmentes) olyan gyorsan elfogy, hogy alig tudunk lépést tartani. Amikor ez megtörténik, keményen dolgozunk a következő szállítmányon, hogy a különleges borok hamar visszakerüljenek az e-shopba.
Hol készülnek a borok?
🇨🇿 Cseh Köztársaság – itt készítjük az új recepteket, erjesztjük, palackozzuk és tároljuk a legjobb gyümölcsborokat.♥
Vegan borok?
Igen, minden borunk vegán. Nem használunk állati eredetű termékeket a szűréshez vagy tisztításhoz.